E-Auditing (computer-assisted auditing)

Wereldwijd wordt zwaar ingezet op e-Auditing. Zeker nu de positieve resultaten van een dergelijke aanpak in landen als Portugal, Brazilië en Mexico bekend zijn. Landen die ooit achterliepen, maar nu voorop. Om e-auditing te kunnen realiseren moet je eerst twee dingen organiseren: standaardisering van het grootboekrekeningschema én standaardi-sering van gegevensuitwisseling tussen administratieve systemen.

Het btw-gat binnen de EU is € 151,5 miljard, waarvan ruim één derde toe te wijzen is aan keiharde, criminele, btw-carrouselfraude. Binnen de EU, met haar 27 landen, terwijl we er wereldwijd 194 tellen. BTW in al haar varianten, Mehrwertsteuer, IVA, TVA, MOMS, FPA, ALV, AFA, Adokulcs, DPH, Kaibemaks, Mervardeskatt, 销售税, Sales Tax, Federal Tax, County Tax etc..

Overheden incasseren nu ± 40% van hun totale belastingontvangsten op indirecte wijze via hun onbezoldigde en nagenoeg ongecontroleerde belastingontvangers, het bedrijfsleven. Dat percentage gaat alleen maar stijgen, omdat internationaal het belasten van uitgaven als eerlijker en efficiënter wordt gezien dan het belasten van inkomsten.

Belasting moet betaald worden, maar dan door iedereen. Wereldwijd wordt dan ook zwaar ingezet op e-Auditing. Zeker nu de zeer positieve resultaten van een dergelijke aanpak in landen als Portugal, Brazilië en Mexico bekend zijn. Landen die ooit achterliepen, maar nu voorop, ze hadden geen verouderde systemen en konden bouwen met nieuwere technologie, waarmee het tegenwoordig meer een kwestie is van organiseren dan van automatiseren. Om e-auditing te kunnen realiseren moet je eerst twee dingen organiseren, nl:

 1. Standaardisering van het grootboekrekeningschema:
  De hele wereld werkt eraan, om er een paar te noemen: (de opgave is zeker niet compleet):
  .FR Plan Comptable Général (PCG) Français;
  .AT Des Österreichischen Einheitskontenrahmens (OEKR);
  .LU Plan Comptable Général (PCG) Luxembourgeois;
  .PT Plano Oficial de Contas (POC);
  .SE BAS-kontoplanen;
  .DE Standardkontenrahmen SKR 03 und SKR 04;
  .ES Plan General de Contabilidad (PGC);
  .GR Greek General Chart of Accounts (CAGR);
  .CN Chart of Accounts China (会计科目表);
  .NL Het Referentie Grootboek Schema (RGS 3.0).
 2. Standaardisering van gegevensuitwisseling tussen administratieve systemen:
  (afspraken over de inhoud en de verpakking De verpakking is meestal XML)
  Ook hier een aantal voorbeelden van landen die dit al doen of er druk mee bezig zijn: (ook deze opgave is zeker niet compleet):
  .FR Fichier des Ecritures Comptables (FEC);
  .AT Standard Audit File for Tax SAF-T (AT);
  .LU Fichier Audit Informatisé AED (FAIA);
  .PT Standard Audit File for Tax SAF-T (PT);
  .SE Standard Import Export (SIE) file;
  .DE German audit file (GDPdU/GoBD);
  .ES Suministro Inmediato de Información (SII);
  .LT Standard Audit File for Tax SAF-T (LT);
  .CN China National Audit Office CNAO Version 2 (CNAO-V2);
  .NO Norwegian SAF-T Financial SAF-T (PT);
  .NL Auditfile Financieel (XAF 3.2).

Internationaal opererende bedrijven en hun softwareleveranciers worden er gek van en verlangen naar één wereldwijde standaard. ISO/PC 295 – Audit data collection wordt hopelijk die standaard. China, met haar 77,469,000 miljoen onbezoldigde en ongecontroleerde indirecte belastingontvangers trekt het project en Nederland draagt haar jarenlange kennis en ervaring bij. Kijk eens naar de deelnemende landen. Het is niet te stoppen.

Douaneheffingen zijn goed voor 14 procent van de EU-begroting, zo’n € 20 miljard. De douanecontroles in de Europese Unie vertonen ”belangrijke zwakheden en gaten“. De Europese belastingbetaler draait uiteindelijk op voor de ontwijking. Daarom zijn alle Douanes binnen de EU nu bezig om tot één Auditfile Logistics te komen.

Het European Committee for Standardisation (CEN) zal steeds meer standaarden publiceren, want Business-to-Government (B2G) datasets, rapportages worden de norm. Een uitdaging voor SELRES_e8609451-c524-43da-b74d-768f58dacdf3data-driven-driven-accountantSELRES_e8609451-c524-43da-b74d-768f58dacdf3s. Het is geen bedreiging, het is een enorme kans.

Het duurt niet lang meer of de AFM komt bij de controlerende accountants niet meer controleren of dossiers wel kloppen, maar of hun hun algoritmes wel kloppen. Accountants gaan niet meer controleren op juistheid, volledigheid en tijdigheid van de jaarrekening, maar op juistheid, volledigheid en tijdigheid van de datasets.

Participeer daarom snel in initiatieven als analyticslibrary.nl en school u om tot data scientist. Dan heeft u ook een toekomst.
Want: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.Charles Darwin

Geef een reactie